• Nie minęło zbyt wiele czasu od rozpoczęcia działalności AKSO, a po całej Otchłani rozniosła się wieść o tajemniczej mgle, w której znikają statki. Czytaj więcej...
  • Wstrząsy naruszyły spokój Morza Łez!
    Odczuwalne są na całym jego obszarze, a także na Herbacianych Łąkach i w Malinowym Lesie.
  • Karciana Szajka została przejęta. Nowa władza obiecuje wielkie zmiany i całkowitą reorganizację ugrupowania. Pilnie poszukiwani są nowi członkowie. Czytaj więcej...
  • Spectrofobia pilnie potrzebuje rąk do pracy! Możecie nam pomóc zgłaszając się na Mistrzów Gry oraz Moderatorów.
Trwające:
  • Skarb Pompei
  • Zmrożone Serce

Zapisy:
  • Chwilowo brak

Zawieszone:
  • Brak
  • Drodzy użytkownicy, oficjalnie przenieśliśmy się na nowy serwer!

SPECTROFOBIA.FORUMPOLISH.COM

Zapraszamy do zapoznania się z Uśrednionym Przelicznikiem Waluty. Mamy nadzieję, że przybliży on nieco realia Krainy Luster i Szkarłatnej Otchłani.

Zimowa Liga Wyzwań Fabularnych nadeszła. Ponownie zapraszamy też na Wieści z Trzech Światów - kanoniczne zdarzenia z okolic Lustra i Glasville. Strzeżcie się mrocznych kopuł Czarnodnia i nieznanego wirusa!

W Kompendium pojawił się chronologiczny zapis przebiegu I wojny pomiędzy Ludźmi i KL. Zainteresowanych zapraszamy do lektury.

Drodzy Gracze, uważajcie z nadawaniem swoim postaciom chorób psychicznych, takich jak schizofrenia czy rozdwojenie jaźni (i wiele innych). Pamiętajcie, że nie są one tylko ładnym dodatkiem ubarwiającym postać, a sporym obciążeniem i MG może wykorzystać je przeciwko Wam na fabule. Radzimy więc dwa razy się zastanowić, zanim zdecydujecie się na takie posunięcie.

Pilnie poszukujemy Moderatorów i Mistrzów Gry. Jeżeli ktoś rozważa zgłoszenie się, niech czym prędzej napisze w odpowiednim temacie (linki podane w polu Warte uwagi).

Drodzy użytkownicy z multikontami!
    Administracja prosi, by wszystkie postaci odwiedzać systematycznie. Jeżeli nie jest się w stanie pisać wszystkimi na fabule, to chociaż raz na parę dni posta w Hyde Park
    .
    Marionetki – otwarte
    Kapelusznicy – otwarte
    Cienie – otwarte
    Upiorna Arystokracja – otwarte
    Lunatycy – otwarte
    Ludzie – otwarte
    Opętańcy – otwarte
    Marionetkarze – otwarte
    Dachowcy – otwarte
    Cyrkowcy – otwarte
    Baśniopisarze – otwarte
    Szklani Ludzie – otwarte
    Strachy – otwarte
    Senne Zjawy – otwarte
    Postaci Specjalne – otwarte

Ponieważ cierpimy na deficyt Ludzi, każda postać tej rasy otrzyma na start magiczny przedmiot. Jaki to będzie upominek, zależy od jakości Karty Postaci.

» Archiwum X » Something else. ~
    Poprzedni temat :: Następny temat
    Autor Wiadomość
    Loire
    [Usunięty]

Wzrost / waga: /
    Wysłany: 15 Maj 2011, 13:58   Something else. ~

Lipa, nigdy nie umiałam zaczynać. No, ale spróbujmy.
    Od dłuższego czasu (zwłaszcza na moim ostatnim urlopie) zaczęłam tak sobie myśleć, czy by może nie wprowadzić jakiejś bardziej aktywnej fabuły, bo, jak na razie, panuje sielanka, cud, miód, maliny i w ogóle pro. Co prawda, są prowadzone eventy i konkursy, acz mnie chodzi bardziej o samą fabułę, interakcje pomiędzy rasami, członkami organizacji. MORIA, na przykład, leży i kwiczy. Osobiście widzę tę organizację jako bardziej zagrażającą Krainie Luster. Może jakiś wróg publiczny numer jeden, posiadający informacje, których żadna z organizacji nie chciałaby ujawniać? Osoba samotnie dążąca do całkowitej destrukcji? Moim skromnym zdaniem mogłoby to być ciekawe.
    Proszę resztę szanownej administracji o rozpatrzenie tej propozycji. Może coś takiego jest już w przygotowaniu, a ja o tym nie wiem - wtedy mnie tutaj wcale, a wcale nie było. ~ <3
    Blaise
    [Usunięty]

Wysłany: 15 Maj 2011, 16:26   

Ah, ja nie mam tu nic do gadania. Ale szykuj się, bo Oluś zgodził się na jeden mój pomysł, który miejmy nadzieje zacznie się niedługo ~
    W dodatku byłabym szczęśliwa, gdyby zaczęły się niedługo (broń boże nie w tym tygodniu) wybory na władców, bo Blaisuś nie wie do kogo się udać ze swoim krwiożerczym planem, który rozrusza Morię <3
    Loire
    [Usunięty]

Wysłany: 15 Maj 2011, 17:06   

To się cieszę niepomiernie. <3 ~
    Annabella
    [Usunięty]

Wysłany: 16 Maj 2011, 06:56   

Dużo mnie tu nie ma, ale pomysłem można rzucić!
    Zapewne znajdzie się garstka osób, która nie będzie chciała/ nie będzie miała sposobności do udziału w jako takiej fabule. Wychodzę zatem z ideom stworzenia takiego czegoś jak motywacja/cel. Motywacja byłaby po prostu dodatkowym polem w karcie postaci. Czy możne być motywacja? Chęcią zdobycia pieniędzy, odnalezieniem własnego miejsca w tym nieprzyjaznym świecie, zabicie największego wroga...
    Co do celu, czy raczej celi. Widziałabym to jako, dajmy przykład, 5 rzeczy. które postać powinna wykonać. Można by to ułożyć w taki sposób, iż sam gracz obiera sobie trzy punkty, a Mistrz Gry dobiera mu kolejne dwa na podstawie charakteru/ historii postaci. Jeżeli cel zostanie spełniony postać mogłaby dostawać nowy, a za pomyślne wypełnienie jakąś niewielka nagrodę ^^
    Mam nadzieję, że pomysł zerżnięty z LARPów się jakoś przyda C:
    Mayfed

Gość

Wysłany: 16 Maj 2011, 10:12   

Mnie się wydaje, że Ci, którzy mają ambicje cokolwiek ze swoją postacią robić, takie elementy mają i tak w głowie. Dla całej reszty natomiast owe punkty będą jedynie kolejnymi rubryczkami które trzeba odbębnić w karcie. Inicjatywa może i dobra, ale sztuczna i w moim odczuciu niczego nie zmienia. A już pomysł, by to GM wybierał cele do realizacji dla postaci wybitnie mi sie nie podoba. Nie wiem jak niektórzy, ale ja nie ścierpię jakichś ingerencji i narzucania mojej wizji rzeczy, które wszak mają fundamentalny wpływ na funkcjonowanie całej postaci. (dlatego też skrupulatnie unikam for, na których statystyki etc mają przewagę nad kreatywnością i logiką)
    To moje zdanie, możliwe że jako element 'dla chętnych' z uwzględnieniem pewnych poprawek, pomysł warto rozważyć? Zawsze to jakieś urozmaicenie i zachęta by prowadzić postać bardziej starannie.
    Ingravo

Gość

Wysłany: 16 Maj 2011, 11:15   

Zgadzam się z Mayfredem a od siebie tylko dodam, że być może wpływ na uaktywnienie fabuły miałoby rozpatrzenie kilku wniosków o przyjęcie do grona MG, które leżą bezczynnie. Tak, bezczelnością jest dopominanie się o swoje, bo i moje zgłoszenie tam zalega, jednak w przypadku gdy na forum mało się dzieje a w innym temacie dotyczącym propozycji podziału MG na dwie grupy narzeka się na małą ilość mistrzów ignorowanie osób które chcą się wykazać inicjatywą i uatrakcyjnić forum swoimi eventami bądź innymi pomysłami jest nielogiczne.
    Myślę, że problem MORII rozwiązałby odpowiedni przywódca, który miałby plan podporządkowania sobie Krainy Luster i robiłby coś w tym kierunku. Może dobrym pomysłem jest by kandydaci na to stanowisko przedstawili do prywatnej wiadomości administracji jakiś plan podboju? To pozwoli wybrać osobę najbardziej kompetentną, które nie chce tego stanowiska tylko dla samego tytułu.
    Blaise
    [Usunięty]

Wysłany: 16 Maj 2011, 13:41   

Co do tych wyborów zarządcy zgadzam się całkowicie z Invitro. Sądzę również, że takim sposobem można wybierać Króla i Królową z Karcianej Szajki. Kto ma lepszy pomysł, oczywiście pasujący do danej organizacji. Ogółem, żeby biedny Oluś się nie przemęczał, bo wszyscy wiemy jak to jest mieć dużo na głowie, można wybrać inną osobę z administracji do wybrania najciekawszej propozycji.
    Seraphin

Gość

Wysłany: 16 Maj 2011, 14:05   

Ale przeorganizowanie różnych forumowych ugrupowań za bardzo nie zmieni sytuacji. :c Z reguły takie organizacje są dość "nieśmiałe" jeśli chodzi o jakąkolwiek ofensywę. Rzecz jasna, dobrze by było, gdyby wszystkie posiadały pełny zarząd, ale niestety, znając życie, nigdy się nie zgromadzi kompletu w każdej grupie. Najlepiej by było zorganizować jakiś masowy, ogólnoforumowy event, który pchnąłby przywódców organizacji do działania. Ot, na przykład przyjazd jakieś osobistości - jedna frakcja stara się ją chronić, druga wręcz przeciwnie.
    No i przydałby się też jakiś aparat szpiegowski, co stworzyłoby możliwość do działania Pajęczynie. Wiadomo, gra na forum nie może się dziać w czasie rzeczywistym, bo wszystkim nam by stuknęła trzydziestka, zanim do czegokolwiek byśmy doszli. Dlatego też członkowie tej organizacji mieliby specjalną zdolność pozyskiwania informacji - na prośbę użytkownika, któremu przydałoby się trochę wiedzy na temat danej postaci administracja mogłaby wysłać odpowiednio wyselekcjonowane dane. A dlaczego tak? Żeby nie dochodziło do absurdalnych sytuacji, w których ktoś przeczytała całą kartę postaci i wie już niemal wszystko. Oczywiście, jeśli ktoś chce pozyskać trochę dokładniejsze informacje musiałby zbliżyć się do danej postaci w tradycyjny sposób. Zwiększa to prawdopodobieństwo zdemaskowania, ale wzrastają też szanse dowiedzenia się czegoś ciekawego.

Porcelanowy Panicz

Karciana Szajka: Król
    Godność: Lord Oleander de Roitelette
    Wiek: Od dawna jest dorosły, choć wciąż wygląda na 16 lat.
    Lubi: Siebie, władzę, swoje bestie, wszystko co krwawe i potworne
    Nie lubi: Mleka, a fe!
    Wzrost / waga: 160 cm czystego zła! (+ 4 cm dzięki butom) / Lekka niedowaga
    Aktualny ubiór: Beżowa koszula, brązowy krawat z przyczepioną kościaną broszą, czarne spodnie, wysokie skórzane buty zapinane na klamry i ozdobione z przodu króliczymi czaszkami, długi, czarny płaszcz. Do tego klasyczny, czarny kapelusz z doczepionym niewielkim ptasim szkieletem oraz kartą Króla Pik.
    Znaki szczególne: Androgyniczna uroda, dwubarwność tęczówki i ledwie widoczne źrenice
    Bestia: Yūrei – Morita, Eques – Pan Jednorożek, Noaliks – Christo, Avi – Dolly
    Nagrody: Bursztynowy Kompas, Kamień Duszy, Kłamstwożerca
    SPECJALNE: Administrator-Zombie, Grafik | Maskotka Forum
    Wysłany: 16 Maj 2011, 14:12   

Ingravo napisał/a:
    Zgadzam się z Mayfredem a od siebie tylko dodam, że być może wpływ na uaktywnienie fabuły miałoby rozpatrzenie kilku wniosków o przyjęcie do grona MG, które leżą bezczynnie. Tak, bezczelnością jest dopominanie się o swoje, bo i moje zgłoszenie tam zalega, jednak w przypadku gdy na forum mało się dzieje a w innym temacie dotyczącym propozycji podziału MG na dwie grupy narzeka się na małą ilość mistrzów ignorowanie osób które chcą się wykazać inicjatywą i uatrakcyjnić forum swoimi eventami bądź innymi pomysłami jest nielogiczne.

Za opóźnienia przepraszam, acz ostatnio mam sporo na głowie i problemy z ogarnięciem wszystkiego, co dzieje się na forum. ._. Postaram się nadrobić zaległości, jak tylko znajdę chwilkę. Poza tym, w przypomnieniu mi o zgłoszeniach nie ma nic złego. O ile za każdym zalogowaniem nie będzie na mnie czekało 10 wiadomości o takiej samej treści (typu „to jak, zostanę MG?”), jak to już parę razy bywało.

Nagrody:

ADMIN NA URLOPIE. W razie problemów, proszę kontaktować się z Tykiem i Mari.
    Ingravo

Gość

Wysłany: 16 Maj 2011, 19:26   

Seraphin napisał/a:
    Ale przeorganizowanie różnych forumowych ugrupowań za bardzo nie zmieni sytuacji. :c Z reguły takie organizacje są dość "nieśmiałe" jeśli chodzi o jakąkolwiek ofensywę. Rzecz jasna, dobrze by było, gdyby wszystkie posiadały pełny zarząd, ale niestety, znając życie, nigdy się nie zgromadzi kompletu w każdej grupie. Najlepiej by było zorganizować jakiś masowy, ogólnoforumowy event, który pchnąłby przywódców organizacji do działania. Ot, na przykład przyjazd jakieś osobistości - jedna frakcja stara się ją chronić, druga wręcz przeciwnie.

Nie chodzi o przeorganizowanie lecz o samo zorganizowanie, bo połowa z nich, czyli dwie nie działają, gdyż nie posiadają przywódców. To zdecydowanie utrudnia jakiekolwiek działanie. Nie chodzi nawet o skompletowanie wszystkich członków, ale działanie jakkolwiek na tym froncie. Sądzę, że dobrym pomysłem byłoby danie przywódcą organizacji możliwość prowadzenia wewnątrzorganizacyjnych misji, które ożywiłyby same organizacje.
    Ogólnoforumowy event jest doskonałym pomysłem, jednak dopiero po wyborze przywódców organizacji. Jak inaczej pozbawieni dowodzenia mogliby cokolwiek wykombinować?

Seraphin napisał/a:
    No i przydałby się też jakiś aparat szpiegowski, co stworzyłoby możliwość do działania Pajęczynie. Wiadomo, gra na forum nie może się dziać w czasie rzeczywistym, bo wszystkim nam by stuknęła trzydziestka, zanim do czegokolwiek byśmy doszli. Dlatego też członkowie tej organizacji mieliby specjalną zdolność pozyskiwania informacji - na prośbę użytkownika, któremu przydałoby się trochę wiedzy na temat danej postaci administracja mogłaby wysłać odpowiednio wyselekcjonowane dane. A dlaczego tak? Żeby nie dochodziło do absurdalnych sytuacji, w których ktoś przeczytała całą kartę postaci i wie już niemal wszystko. Oczywiście, jeśli ktoś chce pozyskać trochę dokładniejsze informacje musiałby zbliżyć się do danej postaci w tradycyjny sposób. Zwiększa to prawdopodobieństwo zdemaskowania, ale wzrastają też szanse dowiedzenia się czegoś ciekawego.

Bardzo dobry pomysł, ale zdecydowanie tą funkcję dozownika informacji musiałaby przejąć oddzielnie jakaś osoba, najlepiej niezwiązana z Pajęczyną. Dobrym pomysłem byłoby też stworzyć rangi w tej organizacji, często związane z nimi dodatki przyciągają użytkowników i skłaniają ich do zapisania.
    Mayfed

Gość

Wysłany: 16 Maj 2011, 19:42   

Cytat:
    przydałby się też jakiś aparat szpiegowski, co stworzyłoby możliwość do działania Pajęczynie

A to pajęczyna nie jest już takim aparatem sama w sobie?
    Co do reszty to jak wcześniej - uważam takie mechanizmy za sztuczne, ponadto twierdzę, że to one często przyczyniają się do śmierci organizacji, bo zwyczajnie sprawiają, że prowadzenie fabuły staje się upierdliwe. A przecież wystarcza tylko rozsądni ludzie na odpowiednich stanowiskach i nie ma co się bać overpowerów.

Cytat:
    Dobrym pomysłem byłoby też stworzyć rangi w tej organizacji

nie żebym się wtrącał, ale już jakiś czas temu zostało ustalone, że w pajęczynie rang nie ma i jest ku temu powód. Zresztą uważam, że skoro już został poruszony ten temat, to powinno się poczekać na wypowiedź Lokiego, jako pomysłodawcy i przywódcy owej organizacji, ot. O ile w ogóle to rozważać.
    Grenou
    [Usunięty]

Wysłany: 16 Maj 2011, 20:29   

Niektórzy już zaczęli kombinować na forum(mam na myśli organizacje), więc na pewno niedługo coś się zdarzy. Ja myślę nad jedną rzeczą, jednak wciąż brakuje mi do tego ludzi w Morii, bo właśnie tam są najmniejsze ubytki. I wcale nie jest tak, ze organizacje nie planują zrobić czegoś większego, jak to ktoś tam powiedział, nie pamiętam już dokładnie kto.
    I tak jak Mayfed powiedział, w pajęczynie nie ma rang, bo to zostało ustalone i moim zdaniem najlepiej będzie tego nie zmieniać. W dodatku to tajna organizacja i raczej nikt nie wie kto do niej należy, nie? I niech tak zostanie, nie będzie wszechwiedzących postaci.
    Resztę przemilczę, ale niedługo może się wypowiem, po prostu teraz nie jestem w stanie odpowiedzieć na wszystko.
    Seraphin

Gość

Wysłany: 16 Maj 2011, 21:51   

Ingravo napisał/a:

Nie chodzi o przeorganizowanie lecz o samo zorganizowanie, bo połowa z nich, czyli dwie nie działają, gdyż nie posiadają przywódców. To zdecydowanie utrudnia jakiekolwiek działanie. Nie chodzi nawet o skompletowanie wszystkich członków, ale działanie jakkolwiek na tym froncie. Sądzę, że dobrym pomysłem byłoby danie przywódcą organizacji możliwość prowadzenia wewnątrzorganizacyjnych misji, które ożywiłyby same organizacje.

Rzecz jasna, to też jest arcyważne, ale na wielu forach, które wręcz roiły się od członków różnych organizacji wręcz wiało nudą - bo mimo, że fabularnie dane ugrupowania były skłócone, w rzeczywistości żadnych konfliktów nie było widać. Wewnątrzorganizacyjne misje to całkiem milusi pomysł, pod warunkiem, że zostanie dobrze wykorzystane. Jakoś nie wyobrażam sobie - ot, na przykład - wspólnego biegania po krzakach w ramach zacieśniania więzów między pracownikami Czarnej Róży. Tutaj znowu przydałaby się ingerencja ze strony MG. Jakieś konkretne wydarzenia, które być może same w sobie nie wpływałyby znacząco na fabułę, ale to, jak czy postacie wykorzystają daną szansę bądź nie - już jak najbardziej. Z tym, że to dość ryzykowny system, bo bardzo łatwo doprowadzić do sytuacji, w której żądni krwi mistrzowie gry wprowadzają w życie swoją wizję świata, a biedni użytkownicy pokornie znoszą ich kaprysy.

Mayfed napisał/a:
    Co do reszty to jak wcześniej - uważam takie mechanizmy za sztuczne, ponadto twierdzę, że to one często przyczyniają się do śmierci organizacji, bo zwyczajnie sprawiają, że prowadzenie fabuły staje się upierdliwe. A przecież wystarcza tylko rozsądni ludzie na odpowiednich stanowiskach i nie ma co się bać overpowerów.

Dlaczego? O ile takie środki będą stosowane jako wspomagacz, a nie zastępstwo rozwoju fabularnego, to nie widzę tu nic złego. Pomysł a propos owego funkcjonowania aparatu szpiegowskiego nie jest ani trochę dopracowany, ot, taka myśl mnie po prostu naszła. Ale jeśli Pajęczyna faktycznie ma się liczyć w fabularnym świecie, a nie być tylko pustą organizacją, która nie wnosi nic do fabuły, to niestety trzeba pozwolić sobie na pewne uproszczenia. Zanim wypełniłoby się wszystkie questy, eventy czy inne cuda na kiju, pozwalające zyskać podstawowe informacje o danym osobniku, minęłoby kilka dobrych miesięcy. W tym czasie postać zleceniodawcy mogłaby już dawno pożegnać się z życiem. Być może Loki ma własny plan, jak ta organizacja ma funkcjonować, a może będzie bardziej nastawiony na próbę zawładnięcia światem, niż handel informacjami. ^ ^" Pożyjemy, zobaczymy.
    Blaise
    [Usunięty]

Wysłany: 16 Maj 2011, 21:57   

Seraphin napisał/a:
    [...] Z tym, że to dość ryzykowny system, bo bardzo łatwo doprowadzić do sytuacji, w której żądni krwi mistrzowie gry wprowadzają w życie swoją wizję świata, a biedni użytkownicy pokornie znoszą ich kaprysy. [...]

Masz coś do mnie Serciu?
    wybaczcie, że tak ni z gruchy ni z pietruchy.

Mieszkaniec Szkarłatnej Otchłani

Stowarzyszenie Czarnej Róży: Czarna Róża
    Godność: Madeline Dark Wind.
    Rasa: Cień - rzecz jasna.~ x3
    Wzrost / waga: 163 /
    Aktualny ubiór: Sukienka balowa- czarna, maska, wysokie buty.
    Znaki szczególne: Ona jet cała szczagólna.~ x3
    Pan / Sługa: Sob? w?ada? nie da. x3 | Ci?gutek do spraw specjalnych. x3 Maskotka Noah.
    Pod ręką: Tencio, kosa, bandaże, czarna torebka z potrzebnymi rzeczami i... nutka tajemnicy, czyli maska.~ x3
    Stan zdrowia: Głęboka rana w nodze zrobiona paznokciami.
    SPECJALNE: Główny spiker w SpectroFM | Miss Spectrofobii 2011
    Wysłany: 16 Maj 2011, 22:09   

A właśnie! Co do statystyk, jestem temu do prawdy przeciwna, ło.~ xP Tłumaczyć nie będę, jeśli ktoś potrzebuje argumentów, to wtedy ewentualnie podam. xP

Piękna róża zła
        Każdego kwitnie dnia
        w okrutne kolory przyodziana
        Każdy chwast co w drogę zechce pięknej róży wejść
        Aa, wkrótce zwiędnie i zamieni szybko się w jej część.

Piękna róża zła
          Każdego kwitnie dnia
          W mordercze kolory przyodziana
          Chociaż kwiatem cudnym nasza piękna róża jest
          Aa kolce jej poranią nawet najłaskawszy gest.

Galeryjka:

x
    Po drugiej stronie krzywego zwierciadła... Strona Główna
    Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi