Nie minęło zbyt wiele czasu od rozpoczęcia działalności AKSO, a po całej Otchłani rozniosła się wieść o tajemniczej mgle, w której znikają statki. Czytaj więcej...
Karciana Szajka została przejęta. Nowa władza obiecuje wielkie zmiany i całkowitą reorganizację ugrupowania. Pilnie poszukiwani są nowi członkowie. Czytaj więcej...
Spectrofobia pilnie potrzebuje rąk do pracy! Możecie nam pomóc zgłaszając się na Mistrzów Gry oraz Moderatorów.
Zapraszamy do zapoznania się z Uśrednionym Przelicznikiem Waluty. Mamy nadzieję, że przybliży on nieco realia Krainy Luster i Szkarłatnej Otchłani.
Zimowa Liga Wyzwań Fabularnych nadeszła. Ponownie zapraszamy też na Wieści z Trzech Światów - kanoniczne zdarzenia z okolic Lustra i Glasville. Strzeżcie się mrocznych kopuł Czarnodnia i nieznanego wirusa!
W Kompendium pojawił się chronologiczny zapis przebiegu I wojny pomiędzy Ludźmi i KL. Zainteresowanych zapraszamy do lektury.
Drodzy Gracze, uważajcie z nadawaniem swoim postaciom chorób psychicznych, takich jak schizofrenia czy rozdwojenie jaźni (i wiele innych). Pamiętajcie, że nie są one tylko ładnym dodatkiem ubarwiającym postać, a sporym obciążeniem i MG może wykorzystać je przeciwko Wam na fabule. Radzimy więc dwa razy się zastanowić, zanim zdecydujecie się na takie posunięcie.
Pilnie poszukujemy Moderatorów i Mistrzów Gry. Jeżeli ktoś rozważa zgłoszenie się, niech czym prędzej napisze w odpowiednim temacie (linki podane w polu Warte uwagi).
Drodzy użytkownicy z multikontami!
Administracja prosi, by wszystkie postaci odwiedzać systematycznie. Jeżeli nie jest się w stanie pisać wszystkimi na fabule, to chociaż raz na parę dni posta w Hyde Park.
Ponieważ cierpimy na deficyt Ludzi, każda postać tej rasy otrzyma na start magiczny przedmiot. Jaki to będzie upominek, zależy od jakości Karty Postaci.
Karciana Szajka: Król Godność: Lord Oleander de Roitelette Wiek: Od dawna jest dorosły, choć wciąż wygląda na 16 lat. Lubi: Siebie, władzę, swoje bestie, wszystko co krwawe i potworne Nie lubi: Mleka, a fe! Wzrost / waga: 160 cm czystego zła! (+ 4 cm dzięki butom) / Lekka niedowaga Aktualny ubiór: Beżowa koszula, brązowy krawat z przyczepioną kościaną broszą, czarne spodnie, wysokie skórzane buty zapinane na klamry i ozdobione z przodu króliczymi czaszkami, długi, czarny płaszcz. Do tego klasyczny, czarny kapelusz z doczepionym niewielkim ptasim szkieletem oraz kartą Króla Pik. Znaki szczególne: Androgyniczna uroda, dwubarwność tęczówki i ledwie widoczne źrenice Bestia: Yūrei – Morita, Eques – Pan Jednorożek, Noaliks – Christo, Avi – Dolly Nagrody: Bursztynowy Kompas, Kamień Duszy, Kłamstwożerca SPECJALNE: Administrator-Zombie, Grafik | Maskotka Forum
Wysłany: 20 Marzec 2015, 23:07 Ankieta eventowa
Drodzy Spectrofobiczanie!
Jak mogliście zauważyć, ostatnio forum nie obfituje w eventy. Zasmuciła nas także bardzo mała liczba zgłoszeń do Bestialskiego Pościgu. Czym jest spowodowany ten eventowy zastój? Wierzymy, że nie brakiem chęci i czasu, bo przecież na małą misję znajdzie się chwila od czasu do czasu. ;) Może odbywające się na forum eventy Wam nie odpowiadają? Oczekujecie czegoś innego? A może macie swoje pomysły na misje, ale wstydzicie się powiedzieć? Teraz jest najwyższa pora, żeby przestać się wstydzić i podzielić się z nami swoim zdaniem!
Administracja chce zapewnić Wam jak najlepszą rozrywkę, jednak nie jesteśmy w stanie tego zrobić, jeśli nie naprowadzicie nas na właściwy trop. Prosimy zatem wszystkich graczy o wzięcie udziału w powyższej ankiecie. Bardzo mile widziane będzie także rozwijanie swoich opinii w tym temacie.
BARDZO ZACHĘCAMY DO WYRAŻANIA SWOICH OPINII. ADMINISTRACJA NIE GRYZIE, NA NIKOGO NIE NAKRZYCZYMY. PAMIĘTAJCIE, ŻE JEST NAM BARDZO PRZYKRO KIEDY PYTAMY, A NIKT NIE CHCE SIĘ WYPOWIEDZIEĆ. :C
Sofia [Usunięty]
Wzrost / waga: /
Wysłany: 21 Marzec 2015, 09:30
Niby wybrałam "Małych misji powiązanych z główną fabułą forum." ale z chęcią dodałabym do tego też "Dużych eventów obejmujących całe forum i wprowadzających trwałe zmiany w świecie.", ale nie chce sztucznie zapychać odpowiedzi dodając ich z innego konta.
Największy nasz kłopot to chyba fakt, że wcale tak dużo nas nie jest (może z 15 stałych graczy) a jakimś cudem potrafimy mieć już praktycznie każdą postać na jakimś evencie (lub go prowadzić, jak w wypadku Noriego i Tyka).
Nie mam pojęcia dlaczego pokucie są prawie nie tykane, ale to chyba właśnie przez to, że na Spectro fabuły raczej są długie i ciągliwie, ciężko się zmobilizować do czegoś szybkiego.
Najlepszym rozwiązaniem byłoby jakimś cudem stać się forum lepliwym i oplątywać w sobie ludzi jak pajęczyna, by było komu te eventy robić, ale nie mam pojęcia jak do tego dojść. ._.
Tak, tak, wiem, że sama też zamulam, już lecę odpisywać. >.<
Dee Dee [Usunięty]
Wysłany: 21 Marzec 2015, 13:08
Jakoś oryginalna nie będę, zgodzę się z Ymel. Wybrałam ,,Małych misji związanych z fabułą forum''. choć teraz myślę że i Dużych misji byłoby ok.
A żeby było czytelniej to wykropkuję, bo z tego co pisałam to nie dało się nic wygrzebać w miarę logicznego. No i najczęściej będzie się to odnosić do mojej osoby, więc no.
1- Wybrałam 'Małych misji powiązanych z główną fabułą forum'. Obecne eventy potrafią ciągnąć się rok, choć planowano by trwały kilka miesięcy. Myślę, jest to trochę męczące, ale każdy odpisuje w innym czasie (khe khe, ja)
Jednakże chętnie popisałabym jakiś dłuższy, może nawet dwuletni (?!) event, jeśli byłby on jednak związany z główną fabułą. Wiecie, np. SCR i MORIA. To naprawdę fajny wątek, a zupełnie niepchany w przód jakoś tak zawzięcie. Ile się staramy to się staramy, ale trzeba tu pomocy xD
A takie eventy nie odnoszące się do 'głównej fabuły' (nazwijmy je poboczne, i mam tu na myśli właśnie coś a'la Bale, Szukania Mikołaja itp) powinny być lżejsze, i trochę krótsze.
2- Ja tu głównie będę chyba do powtarzania tego co Ym. Dużo jest postaci, które odchodzą po kilku miesiącach, i na naszym forum utworzyła się Loża Starych Wyjadaczy (nie mam na myśli wieku). To oni najczęściej biorą udział w eventach, a że ich postacie nie są nieskończenie liczne, wiadomo że nie wepchną się jak nie mają kim. (Trójca Ymel, Iskra i Dee z MG Tykiem melduje się! xD)
3- W nawiązaniu do drugiego. Jednak co się dzieje, że mimo wolnych postaci, nie chcą się wpisywać?O innych mówić nie mogę, więc wypowiem się o sobie- po prostu nie chcę. W przeciągu roku byłam w niemal każdym evencie i innych akcjach jaką się dało postacią i chcę trochę ,,dychnąć'', popisać normalną fabułę. <do tego, lol, wyścig na reniferach, ok>
Mam nadzieję że ktoś ogarnie co miałam na myśli ;-;
Karciana Szajka: Król Godność: Lord Oleander de Roitelette Wiek: Od dawna jest dorosły, choć wciąż wygląda na 16 lat. Lubi: Siebie, władzę, swoje bestie, wszystko co krwawe i potworne Nie lubi: Mleka, a fe! Wzrost / waga: 160 cm czystego zła! (+ 4 cm dzięki butom) / Lekka niedowaga Aktualny ubiór: Beżowa koszula, brązowy krawat z przyczepioną kościaną broszą, czarne spodnie, wysokie skórzane buty zapinane na klamry i ozdobione z przodu króliczymi czaszkami, długi, czarny płaszcz. Do tego klasyczny, czarny kapelusz z doczepionym niewielkim ptasim szkieletem oraz kartą Króla Pik. Znaki szczególne: Androgyniczna uroda, dwubarwność tęczówki i ledwie widoczne źrenice Bestia: Yūrei – Morita, Eques – Pan Jednorożek, Noaliks – Christo, Avi – Dolly Nagrody: Bursztynowy Kompas, Kamień Duszy, Kłamstwożerca SPECJALNE: Administrator-Zombie, Grafik | Maskotka Forum
Wysłany: 21 Marzec 2015, 15:42
Jak miło, że ktoś się wypowiedział. Jestem z Was dumny. ♥
Obie mówicie, że chętnie zobaczyłybyście ogólnoforumowe eventy. Czy macie macie jakiś upatrzony rodzaj takich wydarzeń? Oczywiście, nie mówię tu o dokładnym planie eventu. Raczej czy zapatrujecie się bardziej na wydarzenia destrukcyjne typu wojny, starcia między siłami organizacji, katastrofy naturalne i epidemie czy może uważacie, że warto bardziej skupić się na rozbudowie światów (wydarzenia typu budowa kolei w Krainie Luster)?
Co do mniejszych eventów, przyjąłem. Postaramy się rozruszać organizacje w mniejszych misjach!
Na tempo eventów, niestety, nic nie poradzimy. :( Zawsze komuś coś wypadnie i wychodzi, jak wychodzi. Całe forum musiałoby się spiąć i zacząć szybciej odpisywać, a często jest to po prostu niewykonalne. Niemniej, liczymy, że kiedyś jeszcze uda nam się przeprowadzić jakiś event w czasie krótszym, niż rok.
ADMIN NA URLOPIE. W razie problemów, proszę kontaktować się z Tykiem i Mari.
Symphonica [Usunięty]
Wysłany: 21 Marzec 2015, 17:53
Ja myślałam o poprowadzeniu kilku eventów, ale widząc ilość osób zapisanych na Bestialski Pościg i tych którzy są w Kipiącej u Sophie zaczęłam się zastanawiać czy jest sens. Myślałam o evencie podzielonym na tury, w których byłby kreślony czas na odpisy w danej turze. Ktoś się nie odezwał ani razu w tym czasie - ostrzeżenie(takie eventowe, nie forumowe), ktoś nie napisze dwie tury bez ważnego powodu - szpital(wyłączenie z misji)/śmierć (tu zależnie od rangi misji). Nie byłyby to wszystkie eventy ale jeden raz na jakiś czas dla tych co chcieliby czegoś szybkiego i ciekawego.
Sama jestem za wszstkimi typami eventów, więc nie głosowałam. Choć na chwilę obecną darowałabym sobie bale ciągnące się w nieskończoność (jeśli by miały być to najlepiej fabularnie) a zacząć z czymś z większą ilością akcji. Jak ruszy Bestialski Pościg z chęcią coś przygotuję z eventów czasowych.
Wysłany: 21 Marzec 2015, 18:49
Bodajże próbowaliśmy już stosować podobny system, ale i tak nam to nie wychodzi. XD Ciężko grozić ludziom wykluczeniem z eventu, skoro sami rezygnują w trakcie. Myślę, że ostrzeżenia forumowe za olanie eventu (przy jednoczesnym wchodzeniu na forum i braku usprawiedliwienia) nie byłyby takim złym pomysłem. Niby to tylko zabawa, ale szkoda czasu graczy i MG, jak misje trzeba odwoływać, bo kilka osób się zapisało i nie przyszło/zwiało po paru postach.
Co do bali i tym podobnych, zwykle staramy się dawać taką możliwość, że to gracz zadecyduje, czy policzy go jako fabułę, czy jako event (w zależności czy chciałby jednocześnie wybrać się na jakąś misję, czy poprowadzić zwykłą fabułę). Wydaje mi się to sprawiedliwie, biorąc pod uwagę, ile trwają nasze przyjęcia.
PRZYPOMINAM, ŻE DALEJ MOŻNA SIĘ WYPOWIADAĆ, ODNOSIĆ DO WYPOWIEDZI POWYŻEJ I TAK DALEJ. PODYSKUTUJMY!
ADMIN NA URLOPIE. W razie problemów, proszę kontaktować się z Tykiem i Mari.
Ingrid [Usunięty]
Wysłany: 31 Marzec 2015, 09:01
Ten tego. Ekhm, próba mikrofonu.
Ja widziałam ten "Bestialski pościg", bo rozważałam wzięcie udziału w jakimś evencie. Oczywiście przegapiłam bal maskowy n miesięcy temu i chciałam bardziej zaangażować się w forum, poprawić swoją aktywność. Oszczędzę rozwodzenia się nad moją bytnością na Spectrofobii, bo tak czy owak, z jakiegoś bliżej nieokreślonego powodu, trzyma mnie tu sentyment.
Bestialski pościg był dla mnie... nietypowy. Ściganie się na bestiach? Nie potrafiłam tego ugryźć z żadnej strony, bo po prostu nie pasuje do moich postaci. Z całym szacunkiem dla pomysłu i pomysłodawcy! Trudno było mi sobie wyobrazić Femme Fatale- a la- Strach na dyszącej, śliniącej się dzikiej bestii pędzącej na oślep po jakąś nagrodę. Nie potrafiłam się wpasować :x
Noritoshi nie zabijaj mnie za ten teatr, wtedy to wina Agapita była, nie moja i temu mnie tam nie było mimo, że zapowiadało się super, fajnie, nie zabijaj-jestem-niewinna.
Z mojego bardzo skromnego punktu widzenia, bardzo miło byłoby mi ujrzeć eventy właśnie pokroju - małych misji związanych z ogólną fabułą forum.
I też przydałaby się aktywność organizacji. Nie jestem zapoznana szczegółowo z ich obecnym funkcjonowaniem, ale ja tych organizacji nie widzę. Gdzie walka o człowieków i nie człowieków? Rekrutowanie, wysyłanie na drobne misje w 2-3 osoby? Mnie bardzo ucieszył Tyk i jego propozycja z Arcyksięstwem. W końcu jedna z moich dwóch postaci ma jakiś mocny cel, mocny start! Nie wiem jak inni, ale ja lubię gdy siły wyższe za uzgodnieniem wykorzystują zdolności mojego tworu. Postać się wówczas rozwija...
Ale żeby nie zanudzać esejami o tym i tamtym: chcę poprawić swoją aktywność, tak więc optuję za skupieniem się na eventach kategorii: małych misji związanych z ogólną fabułą forum.
Zaś jeśli chodzi o byt na eventach i odpisywanie: może wypali to na trzech punktach:
1. Czas na odpis: 48h.
2. Jeśli brak odpisu i usprawiedliwienia, pominięcie w kolejce.
3. Jeśli dalej brak odpisu i usprawiedliwienia, postaci może się coś stać (jeśli się tam pojawiła choć na 1 post). Konsekwencja :3
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Forum chronione jest prawami autorskimi! Zakaz kopiowania i rozpowszechniania całości bądź części forum bez zgody jego twórców. Dotyczy także kodów graficznych!