Nie minęło zbyt wiele czasu od rozpoczęcia działalności AKSO, a po całej Otchłani rozniosła się wieść o tajemniczej mgle, w której znikają statki. Czytaj więcej...
Karciana Szajka została przejęta. Nowa władza obiecuje wielkie zmiany i całkowitą reorganizację ugrupowania. Pilnie poszukiwani są nowi członkowie. Czytaj więcej...
Spectrofobia pilnie potrzebuje rąk do pracy! Możecie nam pomóc zgłaszając się na Mistrzów Gry oraz Moderatorów.
Zapraszamy do zapoznania się z Uśrednionym Przelicznikiem Waluty. Mamy nadzieję, że przybliży on nieco realia Krainy Luster i Szkarłatnej Otchłani.
Zimowa Liga Wyzwań Fabularnych nadeszła. Ponownie zapraszamy też na Wieści z Trzech Światów - kanoniczne zdarzenia z okolic Lustra i Glasville. Strzeżcie się mrocznych kopuł Czarnodnia i nieznanego wirusa!
W Kompendium pojawił się chronologiczny zapis przebiegu I wojny pomiędzy Ludźmi i KL. Zainteresowanych zapraszamy do lektury.
Drodzy Gracze, uważajcie z nadawaniem swoim postaciom chorób psychicznych, takich jak schizofrenia czy rozdwojenie jaźni (i wiele innych). Pamiętajcie, że nie są one tylko ładnym dodatkiem ubarwiającym postać, a sporym obciążeniem i MG może wykorzystać je przeciwko Wam na fabule. Radzimy więc dwa razy się zastanowić, zanim zdecydujecie się na takie posunięcie.
Pilnie poszukujemy Moderatorów i Mistrzów Gry. Jeżeli ktoś rozważa zgłoszenie się, niech czym prędzej napisze w odpowiednim temacie (linki podane w polu Warte uwagi).
Drodzy użytkownicy z multikontami!
Administracja prosi, by wszystkie postaci odwiedzać systematycznie. Jeżeli nie jest się w stanie pisać wszystkimi na fabule, to chociaż raz na parę dni posta w Hyde Park.
Ponieważ cierpimy na deficyt Ludzi, każda postać tej rasy otrzyma na start magiczny przedmiot. Jaki to będzie upominek, zależy od jakości Karty Postaci.
Moce: Zmiana całego ciała w dym (mówiąc dokładniej chodzi tu o najzwyklejszy w świecie dym koloru szarego i oczywiście wiadomo w tym stanie reaguję na wszelkie czynniki zewnętrzne w taki sam sposób w jaki to się dzieje z dymem np. papierosowym). Tworzenie prostych broni białych (typu katana, szabla czy nóż) z dymu (chodzi tu dokładniej o skupienie cząsteczek stałych, rozprzestrzenionych w dymie, do jakiegoś określonego kształtu o określonej twardości i oczywiście rzecz biorąc do wytworzenia np. szabli z dymu potrzebna jest większa ilość dymu niż w przypadku np. noża).
+Moc rangowa-Umbrakineza
Umiejętności: Zaawansowany poziom w ninjutsu (i tu mam pytanie. Otóż ninjutsu to ogólny zbiór umiejętności do, których należą np. walka wręcz czy szpiegowanie, a moim pytaniem jest czy coś takiego jest dopuszczalne, bo jeśli nie to zmienię tą umiejętność). Zwiększona zwinność. Zwiększona szybkość (i tu się nasuwa kolejne moje pytanie, jakie są ograniczenia co do takich umiejętności?).
Charakter: Mówią, że bardzo stronię od ludzi, ale ja po prostu nie widzę powodu do przebywania z tymi wszystkimi, nudnymi ludźmi. Mówią, że jestem sarkastyczny, ale ja po prostu uważam, że mój rozmówca powinien być na tyle inteligentny żeby zrozumieć o co mi chodzi. Mówią, że jestem cynikiem, ale ja po prostu nie wierzę w te wszystkie "ideały". Mówią, że jestem cichy, ale ja po prostu nie widzę sensu rozmowy z większością znanych mi osób. Mówią że jestem tajemniczy, ale ja po prostu nie lubię dzielić się tym co wiem tylko ja. Mówią, że podczas walki staję się kompletnym wariatem, ale ja po prostu kocham walkę.
Wygląd zewnętrzny: Zacznę od tego, że opisywanie siebie samego nie należy do najskromniejszych zajęć, ale na szczęście ja nie jestem skromny. Otóż przechodząc do rzeczy, na pierwszy ogień pójdą moje włosy, które są czarne i sięgają mi niewiele zza uszy. Tego samego koloru są moje oczy, co jest dość nietypowe dla Cieni. Skoro już mowa o cieniach warto też wspomnieć o mojej cerze, która oczywiście jest bardzo blada. Rzecz jasna brzydki to ja nie jestem, co można stwierdzić patrząc na mnie. Przejdę teraz do ogólnego wyglądu mojego ciała, które dzięki temu, że swego czasu dość ciężko trenowałem a teraz dużo walczę, jest umięśnione, ale bez przesady, bardzo daleko mi do jakiegoś mięśniaka.
Pierwszą rzeczą do której niestety się doczepię, będą moce.
Jak rozumiem, mamy do czynienia z trzema:
- zmienianiem się w dym
- tworzeniem broni z dymu
- umbrakinezą.
Do ostatniej się nie przyczepię, bo ograniczenia zostały opisane w osobnym temacie (przy okazji wytłumaczenia rangi). Jednakże dwie poprzednie budzą moje wątpliwości. Opiszę każdą osobno:
Zmienianie się w dym. Napisałeś, że Twoja postać będzie zmieniać się w szary dym i po zmianie, w wypadku działania czynników zewnętrznych, będzie się zachowywać jak dym. Okej, ale wytłumacz w takim razie co się stanie, gdy postać pod postacią dymu zostanie "rozwiana"? Jak wygląda wracanie do poprzedniej postaci? Dym zachowuje się w różny sposób, zachowuje też różną gęstość... Co w takim razie z powracaniem do postaci humanoidalnej przy wietrznej pogodzie?
Wstępnie proponuję: 2 posty akcji, 1 post odpoczynku.
Tworzenie broni z dymu. Jak rozumiem, Twoja postać jest palaczem - nie będę więc pytać o to, skąd pozyska dym na stworzenie broni. Mam jednakże chęć na nałożenie tutaj stosowanego ograniczenia - nie można przecież być niepokonanym i potrafić stworzyć wszystko z niczego, prawda?
Obstawałabym przy wybraniu sobie max. 5 rodzajów broni białej, jakie postać potrafiłaby stworzyć (np. katana, sztylet, nóż, szabla i rapier).
Wstępnie proponuję: 3 posty działania stworzonej broni, 1-2 odpoczynku (w zależności jak intensywnie będziesz broni używał, i jaka ona będzie).
Umiejętności:
- odpowiadam na pytanie: ninjutsu jest traktowane jako sztuka walki, a przynajmniej ja to tak traktuję, więc wydaje mi się, że może być wpisane jako pojedyncza umiejętność.
- co do zwiększonej szybkości - z racji, że jest to umiejętność a nie moc, normalnym jest, że postać nie pobiegnie z prędkością światła. Szybkość jaką rozwinie będzie wynikać więc z siły mięśni, stopnia wytrenowania i ogólnego stanu organizmu.
Kolejna sprawa - charakter i wygląd. Nie wymagam epopei narodowej, ale może dałoby się jeszcze troszkę rozbudować te punkty? Szczególnie wygląd. Wzrost, styl ubierania się na przykład... Coś dzięki czemu łatwiej będzie wyobrazić sobie wygląd Twojej postaci.
Historia - co do formy, nie mam uwag bo historia może być napisana każdym stylem (w formie listu, wspomnień, notatek...). Jedyne co, to przecinki, literówki i tego typu sprawy. Rada: wrzuć kartę i historię do Worda i przeglądnij, wszystko co na czerwono idzie do poprawki (oczywiście bez nazw własnych). Poprawioną kartę wstaw zamiast tej z błędami, obiecuję, że ją jeszcze raz sprawdzę.
Akceptacji jeszcze chwilowo nie dam. Twoim zadaniem zaś jest poprawienie błędów językowych w karcie i historii. Zgłoś się, gdy będzie to już zrobione.
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Forum chronione jest prawami autorskimi! Zakaz kopiowania i rozpowszechniania całości bądź części forum bez zgody jego twórców. Dotyczy także kodów graficznych!