• Nie minęło zbyt wiele czasu od rozpoczęcia działalności AKSO, a po całej Otchłani rozniosła się wieść o tajemniczej mgle, w której znikają statki. Czytaj więcej...
  • Wstrząsy naruszyły spokój Morza Łez!
    Odczuwalne są na całym jego obszarze, a także na Herbacianych Łąkach i w Malinowym Lesie.
  • Karciana Szajka została przejęta. Nowa władza obiecuje wielkie zmiany i całkowitą reorganizację ugrupowania. Pilnie poszukiwani są nowi członkowie. Czytaj więcej...
  • Spectrofobia pilnie potrzebuje rąk do pracy! Możecie nam pomóc zgłaszając się na Mistrzów Gry oraz Moderatorów.
Trwające:
  • Skarb Pompei
  • Zmrożone Serce

Zapisy:
  • Chwilowo brak

Zawieszone:
  • Brak
  • Drodzy użytkownicy, oficjalnie przenieśliśmy się na nowy serwer!

SPECTROFOBIA.FORUMPOLISH.COM

Zapraszamy do zapoznania się z Uśrednionym Przelicznikiem Waluty. Mamy nadzieję, że przybliży on nieco realia Krainy Luster i Szkarłatnej Otchłani.

Zimowa Liga Wyzwań Fabularnych nadeszła. Ponownie zapraszamy też na Wieści z Trzech Światów - kanoniczne zdarzenia z okolic Lustra i Glasville. Strzeżcie się mrocznych kopuł Czarnodnia i nieznanego wirusa!

W Kompendium pojawił się chronologiczny zapis przebiegu I wojny pomiędzy Ludźmi i KL. Zainteresowanych zapraszamy do lektury.

Drodzy Gracze, uważajcie z nadawaniem swoim postaciom chorób psychicznych, takich jak schizofrenia czy rozdwojenie jaźni (i wiele innych). Pamiętajcie, że nie są one tylko ładnym dodatkiem ubarwiającym postać, a sporym obciążeniem i MG może wykorzystać je przeciwko Wam na fabule. Radzimy więc dwa razy się zastanowić, zanim zdecydujecie się na takie posunięcie.

Pilnie poszukujemy Moderatorów i Mistrzów Gry. Jeżeli ktoś rozważa zgłoszenie się, niech czym prędzej napisze w odpowiednim temacie (linki podane w polu Warte uwagi).

Drodzy użytkownicy z multikontami!
    Administracja prosi, by wszystkie postaci odwiedzać systematycznie. Jeżeli nie jest się w stanie pisać wszystkimi na fabule, to chociaż raz na parę dni posta w Hyde Park
    .
    Marionetki – otwarte
    Kapelusznicy – otwarte
    Cienie – otwarte
    Upiorna Arystokracja – otwarte
    Lunatycy – otwarte
    Ludzie – otwarte
    Opętańcy – otwarte
    Marionetkarze – otwarte
    Dachowcy – otwarte
    Cyrkowcy – otwarte
    Baśniopisarze – otwarte
    Szklani Ludzie – otwarte
    Strachy – otwarte
    Senne Zjawy – otwarte
    Postaci Specjalne – otwarte

Ponieważ cierpimy na deficyt Ludzi, każda postać tej rasy otrzyma na start magiczny przedmiot. Jaki to będzie upominek, zależy od jakości Karty Postaci.

» Archiwum X » Karty Postaci
    Poprzedni temat :: Następny temat
    Autor Wiadomość
    Sophia
    [Usunięty]

Wzrost / waga: /
    Wysłany: 25 Styczeń 2016, 20:04   Siofra

Imię: Gdy rodzicielka wzięła ją na ręce tuż po jej narodzeniu nazwała ją Siofra(odmieniec, podrzutek)
    Nazwisko: Psion
    Pseudonim: Wiele osób łączyło jej imię oraz nazwisko i zwracały się do niej Sophia
    Rasa: Większość nie wie co skrywa się za tym wyglądem. Nie przypomina swojej rasy pełnej kolorów, przez co wszelakie istoty nie wiedzą do jakiej grupy można ją sklasyfikować, lecz pewne jest to, że baśniopisarz to rasa, którą miała jej matka oraz ojciec.
    Ranga: Monochromatyczny
    Miejsce zamieszkania: Kraina Luster

Moce:

Wizualizacja obrazów- Gdy namaluje: przedmiot, zwierzę lub osobę, może przenieść to do świata na 4 posty po tym czasie znów wstępuje do obrazu i już nie będzie można znowu tego ożywić.(Oczywiście wielkość obrazu jest wprost proporcjonalna do tego co z tego wyjdzie, z przedmiotami jest tak, że gdy się namaluje wieżowiec na płótnie wielkości 1 metra to budynek ten również będzie miał 1 metr, co do osób i zwierząt najpierw musi przypisać do tej istoty określony sposób zachowania oraz charakter. Jeżeli zna malowaną osobę, będzie jej łatwiej, natomiast gdy nie zna tej istoty, na przykład maluje z czyjegoś polecenia, to albo musi wysłuchać krótkiego opisu tej osoby, albo będzie to zwykła bezuczuciowa lalka, która jedynie robi to, co się jej każe. Również, w tym samym czasie nie można wizualizować więcej niż 2 obrazy.) - działa 4 posty, potem 4 posty przerwy.

Blokada umysłu

Kontrola emocji osoby (działa 4 posty, potem 2 posty przerwy; obejmuje 1 osobę na raz)-rangowa

Umiejętności:

♠ Posługiwanie się bronią białą.
    ♠ Pięknie maluje, każda istota patrząca na jej dzieło jest poruszona i uważa, że jest ono skierowane wprost do niej.
    ♠ Czar: gdy ktoś przygląda się jej oczom, emocja, którą odczuwają w tym momencie najmocniej, potraja się.(Nie jest tak mocny, że może pogłębić uczucia do tego stopnia, że osoba myśli o samobójstwie przez smutek, albo chce kogoś zabić przez gniew.)

Charakter: Wychowała się w poczuciu odrzucenia. Przez jej wygląd oraz preferowany ubiór rodzice byli załamani. Często się kłócili, a ona większość tego co mówili słyszała. Kazali jej również nie przyznawać się do swej rasy, ponieważ uważali, że przynosiłaby hańbę dla baśniopisarzy. Mimo tego co mówili, była do 16 roku życia bardzo miłym i grzecznym dzieckiem. Niestety po pewnym wydarzeniu zaczęła się zmieniać. Często przyłapywała siebie na tym, że nie czuje wielu emocji. Tak jak kiedyś patrzenie na naturę, miła atmosfera oraz rozmowa z innymi istotami sprawiała jej przyjemność, tak teraz musi się zmuszać do tego by coś poczuć. To działa też w drugą stronę, ponieważ te inne, złe uczucia jak: strach, pycha, agresja czy też nienawiść są dla niej również obce. Oczywiście mimo, że tego nie wie, to wiele rzeczy robi podświadomie. Na przykład nie czując empatii, chce pomóc tym, którzy są w potrzebie. Wie również jak zachować się w towarzystwie. Gdy skończyła 20 lat postanowiła, że jej życiowym celem będzie zebranie wszystkich uczuć które utraciła. Teraz za każdym razem, gdy usłyszy od jakiejś istoty definicję i historię pewnej emocji, potrafi ją odczuć. Niestety wiele osób nie lubi opowiadać swojej historii dla nieznajomych, więc często wykorzystuje swoją moc wizualizacji obrazów jako małą kartę przetargową.

Wygląd zewnętrzny: Gdy się urodziła, nie była kolorowa tak jak inni baśniopisarze. Ojciec miał piękne trójkolorowe oczy, lecz u niej były one tylko jasnoszare. Matka miała różowo-niebieskie włosy, natomiast Siofra zwykłe, czarne. Z ubraniami było podobnie, nie lubiła jaskrawych kolorów, wolała czerń, odcienie szarości oraz biel. W swojej garderobie ma tylko takie kolory. Najczęściej chodzi w czarnym płaszczyku, a pod spodem ma białą koszulę, czarną spódnicę zaczynającą się na jej talii i kończącą przy kolanach oraz czarne rajstopy. Płaszczyk zakrywa spódnicę i koszulę, widać jedynie białe mankiety i kołnierz. Chodzi w czarnych butach, przypominających "lordsy". Jej cera jest blada, prawie biała. Jest doskonałym kontrastem do oczu, włosów oraz brwi. Od innych istot odróżniają ją również usta. Nie są czerwone ani lekko różowe, tylko prawie białe. Wygląda to tak jakby kolory nie chciały jej uznać, albo ona nie chciała uznać ich.

Historia

Oaza Spokoju

Anarchs: Rebeliant
    Godność: Charles Belladonna Verbascum
    Rasa: Kapelusznik
    Lubi: wszystko, wszystkich, ( nie licząc wyjątków, patrz: niżej)
    Nie lubi: Nierówności, rodu Rosarium, ludzi będących jednocześnie złymi i zdrowymi psychicznie
    Wzrost / waga: 183 cm/ 63 kg
    Aktualny ubiór: Zielony cylinder schowany pod ubraniem , włosy zaplecione w swoje warkocze, znowu szara bluza i kaptur
    Zawód: Elektryk (?) Amator (?)
    Pan / Sługa: jakakolwiek służba jest sprzeczna z zasadami moralnymi Charlesa
    Pod ręką: podniszczone MP3, talia kart, mały zegarek, ładowarka do MP3, srebrna łyżka, rzeczy, które chowa jego cylinder...
    Broń: szpada zwana Dziurawcem
    Bestia: rawnar wody, Kapeluterek
    Nagrody: Bursztynowy Kompas, Czarodziejska Wstęga, Zegarmistrzowski przysmak
    Stan zdrowia: siniak na potylicy, krwotok z nosa
    SPECJALNE: Moderatoświr, Mistrz Gry
    Wysłany: 25 Styczeń 2016, 21:21   

A więc tak, droga Siofru:
    Imię i nazwisko: Zwykle nie mnie pytać o takie rzeczy, ale z ciekawości zapytam: Z jakiego to języka?
    Ranga:
    Cytat:
    Ich ciała i stroje malują się wyłącznie w odcieniach czerni, bieli i szarości.

Przyczernij się lub wybiel, wygląd całkowicie ludzki odpada, przykro mi.

Umiejki:
    Cytat:
    ♠ Posługiwanie się bronią białą w walce.

Hum... coś mi nie pasuje w tym zdaniu. Myślę, że samo "posługiwanie się bronią białą" wystarczyłoby, no chyba, że poza walką nie potrafi radzić sobie z ostrymi narzędziami i pokrojenie pietruszki ją przerasta (piszę serio, to mogłoby być ciekawe, w końcu KL to świat wariatów :) )

Co do wzmagania emocji, to umiejętność ta ma cechy czaru. Napisz, że jest to czar. Ponadto nie możesz sprawić, że zezłoszczona osoba wpadnie w morderczą furię, smutną zaczną nawiedzać myśli samobójcze, zaś przestraszoną zabije zawał serca. Ogólna idea jest taka, że czary powinny być dość słabe.

Charakter:
    Cytat:
    Również wie jak się zachować, w jakim towarzystwie.

To zdanie nie ma sensu w obecnej formie.

Wygląd: Może i jest to wymagane 8 złożonych zdań, ale wydaje mi się ubogi. Może napiszesz coś o jej kształcie twarzy, oczu, brwi, ust?
    Cytat:

Najczęściej chodzi w czarnym płaszczyku a pod spodem ma białą koszulę, czarną spódnicę zaczynającą się na jej talii i kończącą przy kolanach oraz czarne rajstopy.

Ona to wszystko chowa pod płaszczykiem? W zdaniu przeskakujesz z jednego czasu na drugi i przez to można to tak odebrać :)

Historia:
    Cytat:
    Lecz wiem jedno ty również

"Lecz wiem jedno - ty również" albo "Lecz wiem jedno: ty również"

Musiałem zapytać Oleandra, czy Monochromatyczni rzeczywiście mogliby być prześladowani. Oto jego odpowiedź:
    Cytat:
    W sumie to zależy. Monochromatyczni są inni, a ludzie (i nie-ludzie) różnie reagują na inność. Na pewno nie prześladowałby jej każdy Baśniopisarz, ale jeżeli trafiła w jakieś konkretne, nieprzychylne środowisko to nieprzyjemne sytuacje mogły się zdarzyć. Inne rasy raczej mają na to wyrąbane
    .

Cytat:
    Ale nie można, przecież przyjąć, że ta iluzja świata, w której żyłam jest wszystkim, a więc zrobiłam ten krok i wyszłam na zewnątrz.

Ale nie można przecież przyjąć, że ta iluzja świata, w którym żyłam jest wszystkim, więc zrobiłam ten krok i wyszłam na zewnątrz.

Cytat:
    Pozostała mi improwizacja, moja sąsiadka, Kate, dała mi (...)

Tutaj zamień przecinek na kropkę i zrób z tego dwa zdania.

Cytat:
    a tutaj widzę młodego, chłopaka.

Zabłąkany przecinek
    Cytat:

Cudem powstrzymałam się od dotknięcia nieznajomego.

Jak? Przecież już na niego wpadła, kontakt fizyczny nastąpił z definicji, no chyba, że chodzi ci o ponowny kontakt

Przed i po tej notatce z dnia przydałyby się entery, albo wzięcie całości w cytat.
    Cytat:

Miałam wtedy 17 lat, przez 3 lata chodziłam z jednego miejsca do drugiego zastanawiając się jak teraz będzie wyglądało moje życie.

Nie lepiej byłoby napisać "Od tego momentu, przez 3 długie lata?" bo potem wracasz do roku 18-stego, co jest mylące.
    [Usunięty]

Wysłany: 25 Styczeń 2016, 23:37   

A więc, drogi Charlsie: Siofra to imię irlandzkie oznaczające podrzucone dziecko. Legenda głosi, że te podmienione dziecko jest dzieckiem wróżek, które zostało pozostawione w zamian za ludzkie dziecko zabrane przez nie.

Co do broni białej również uważam, że byłoby to ciekawe doświadczenie widząc dziewczynę, która świetnie sobie radzi z nożem w walce, a w kuchni umie się nawet przyciąć nożem od masła. Ale jakoś nie chciałabym aby wykorzystano to przeciwko mnie w sytuacji gdzie na przykład będę próbować przeciąć linę, a więc już zmieniłam :)

Błędy ogółem poprawione, a do wyglądu dopisane kilka rzeczy oraz zmieniony awatar. Myślę, że teraz już nie przypomina aż tak bardzo zwykłego człowieka.

A sprawa z płaszczykiem... Szczerze mówiąc to ona naprawdę ma wszystko pod nim albo w nim. Przy sobie ma mało rzeczy, a torbę ze szkicownikiem nosi również pod płaszczykiem.

Z tymi monochromatycznymi to nie chodziło mi o to, że są nieakceptowani ogólnie. Bardziej chodziło o jej rodziców, którzy byli zdruzgotani widząc kogoś kto zupełnie do nich nie pasuje. Ich obsesja na punkcie kolorów przerodziła się właśnie w niezaakceptowanie. Tamten chłopak mógł słyszeć o monochromatycznych i przez na przykład zdarzenia w przeszłości być przerażony tym, że spotkał kogoś kto może nie mieć emocji.

A z tym nieznajomym to chodziło o ponowne dotknięcie. Wtedy nawet nie zwróciła większej uwagi na to, że na niego wpadła a dopiero gdy zrozumiała, że ma do czynienia z chłopakiem chciała go dotknąć tym razem świadomie.

Oaza Spokoju

Nie lubi: Nierówności, rodu Rosarium, ludzi będących jednocześnie złymi i zdrowymi psychicznie
    Aktualny ubiór: Zielony cylinder schowany pod ubraniem , włosy zaplecione w swoje warkocze, znowu szara bluza i kaptur
    Pod ręką: podniszczone MP3, talia kart, mały zegarek, ładowarka do MP3, srebrna łyżka, rzeczy, które chowa jego cylinder...
    Wysłany: 26 Styczeń 2016, 20:18   

Wizualizacja obrazów - godziny w większości PBFów są dość umowne, dlatego też postać musi wrócić do obrazu po 4 postach Baśniopisarki od chwili stworzenia, potem 4 posty przerwy

Zostało ci do poprawienia parę drobnych, interpunkcyjnych i powtórzeniowych błędów, których nie zauważyłem, po tym będę już w stanie ci ją zaakceptować (wybacz mi, ale to dopiero moja druga sprawdzana KP, a sam mam problemy ze stworzeniem multikonta o.o")
    [Usunięty]

Wysłany: 26 Styczeń 2016, 23:57   

Oczywiście rozumiem :) Wszystkie błędy, które wyłapałam są poprawione. Co do mocy wizualizacji obrazów, można zmienić to tak, że: 2 posty moc będzie działać, a potem 2 posty przerwy zamiast 4-4 ?

Oaza Spokoju

Wysłany: 27 Styczeń 2016, 02:20   

Oczywiście :) choć wydawało mi się, że długość Mocy będzie dla ciebie ważniejsza od częstotliwości užycia...

Tak czy siak - jako już trzecią Zofię na forum, witam ja ciebie po drugiej stronie Lustra i życzę dobrej zabawy!

♣Akcept♣
    Po drugiej stronie krzywego zwierciadła... Strona Główna
    Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi