Nie minęło zbyt wiele czasu od rozpoczęcia działalności AKSO, a po całej Otchłani rozniosła się wieść o tajemniczej mgle, w której znikają statki. Czytaj więcej...
Karciana Szajka została przejęta. Nowa władza obiecuje wielkie zmiany i całkowitą reorganizację ugrupowania. Pilnie poszukiwani są nowi członkowie. Czytaj więcej...
Spectrofobia pilnie potrzebuje rąk do pracy! Możecie nam pomóc zgłaszając się na Mistrzów Gry oraz Moderatorów.
Zapraszamy do zapoznania się z Uśrednionym Przelicznikiem Waluty. Mamy nadzieję, że przybliży on nieco realia Krainy Luster i Szkarłatnej Otchłani.
Zimowa Liga Wyzwań Fabularnych nadeszła. Ponownie zapraszamy też na Wieści z Trzech Światów - kanoniczne zdarzenia z okolic Lustra i Glasville. Strzeżcie się mrocznych kopuł Czarnodnia i nieznanego wirusa!
W Kompendium pojawił się chronologiczny zapis przebiegu I wojny pomiędzy Ludźmi i KL. Zainteresowanych zapraszamy do lektury.
Drodzy Gracze, uważajcie z nadawaniem swoim postaciom chorób psychicznych, takich jak schizofrenia czy rozdwojenie jaźni (i wiele innych). Pamiętajcie, że nie są one tylko ładnym dodatkiem ubarwiającym postać, a sporym obciążeniem i MG może wykorzystać je przeciwko Wam na fabule. Radzimy więc dwa razy się zastanowić, zanim zdecydujecie się na takie posunięcie.
Pilnie poszukujemy Moderatorów i Mistrzów Gry. Jeżeli ktoś rozważa zgłoszenie się, niech czym prędzej napisze w odpowiednim temacie (linki podane w polu Warte uwagi).
Drodzy użytkownicy z multikontami!
Administracja prosi, by wszystkie postaci odwiedzać systematycznie. Jeżeli nie jest się w stanie pisać wszystkimi na fabule, to chociaż raz na parę dni posta w Hyde Park.
Ponieważ cierpimy na deficyt Ludzi, każda postać tej rasy otrzyma na start magiczny przedmiot. Jaki to będzie upominek, zależy od jakości Karty Postaci.
Godność: Amadeusz Odinson Wiek: 27 lat Rasa: Marionetkarz Wzrost / waga: 190 cm / Aktualny ubiór: Czarny garnitur. Biała koszula. Krawat w odcieniu ciemnej zieleni. Spinki do mankietów ze szmaragdami. Znaki szczególne: lewe ślepie jest soczyście szmaragdowe, a drugie, czerwone, z dziwnymi symbolami na tęczówce, większość czasu zasłonięte opatrunkiem bądź opaską. Tatuaż runiczny na całych plecach. Pan / Sługa: - / Adrien Pod ręką: butelka wody mineralnej SPECJALNE: Najlepszy Pisarz 2011, Upiorny Książę (Halloween 2011)
Wysłany: 25 Wrzesień 2011, 13:16
Jeśli mogę coś wtrącić. Z tego co wiem, to Faust podrzucił kilka bardzo fajnych pomysłów na broń dla członków MORII, ale w związku z jego odejściem i całkowitym zniknięciem z powierzchni ziemi, administracja nie może tego spisu użyć (spróbuję się z nim dogadać w tej kwestii). A co do ograniczenia w kwestii liczby... Chodzi o to, żeby każdy user nie biegał po forum z całym arsenałem. Weź pod uwagę to, że broń waży i to całkiem sporo. Trzymajmy się realizmu.
Co do wad, zalet itp. uważam, że tak drastyczne narzucanie się użytkownikom jest przesadą. Każdy się ogranicza wedle własnego uznania i tyle. Jedni noszą okulary, inni są niesprawni fizycznie i wymieniać można by dalej, ale po co niby umieszczać to w osobnym spisie? Mnie ten pomysł do gustu nie przypadł.
Nie, nie. Ograniczenia co do ilości posiadanej broni są jak najbardziej konieczne!
Tylko liczba trzy po prostu mnie nie przekonuje...
Np. chciałabym, aby moja postać posiadała dwie maczety, dwie beretty i jakąś większą broń, pozwalającą atakować z większych odległości. No i oczywiście, magazynki.
W tym wypadku, liczba trzy to za mało, a jako członek Morii chyba mogę posiadać takie uzbrojenie...? Zwłaszcza, że nie przeciążałoby to mojej postaci w żaden sposób.
No fakt... może z tym spisem to przesadziłam. Ale mimo wszystko uważam, że powinno się wprowadzić wady - przeciwność umiejętności.
Np. moja postać świetnie walczy. Jest mistrzem kung fu(umiejętność). Ale ma arytmię serca, co znacznie obniża jej kondycję(wada).
Chodzi mi o to, żeby była jakakolwiek równowaga między tym, co Nasze postacie potrafią, a czego nie.
Nie wpisując wad, równie dobrze moglibyśmy nie wpisywać umiejętności. "I niech się dzieje, co chce!"
Godność: Amadeusz Odinson Wiek: 27 lat Rasa: Marionetkarz Wzrost / waga: 190 cm / Aktualny ubiór: Czarny garnitur. Biała koszula. Krawat w odcieniu ciemnej zieleni. Spinki do mankietów ze szmaragdami. Znaki szczególne: lewe ślepie jest soczyście szmaragdowe, a drugie, czerwone, z dziwnymi symbolami na tęczówce, większość czasu zasłonięte opatrunkiem bądź opaską. Tatuaż runiczny na całych plecach. Pan / Sługa: - / Adrien Pod ręką: butelka wody mineralnej SPECJALNE: Najlepszy Pisarz 2011, Upiorny Książę (Halloween 2011)
Wysłany: 25 Wrzesień 2011, 15:31
Raz jeszcze się wtrącę... I być może nie na temat, ale trochę mi się wydaje nielogiczne, żeby osoba z tak poważną wadą serca uprawiała coś tak ekstremalnie obciążającego organizm jak kung-fu?
Ano, widzisz. A jednak są tacy ludzie. Przy odpowiednim leczeniu, arytmia nie jest aż tak dużym obciążeniem.
Oczywiście! Nie będziesz biegał 10 km po górach, dolinach i lasach, ale w Kung-fu nie tylko o to chodzi. Wszystkie układy, znajomość słabych punktów witalnych przeciwników, medytacja... osoba z arytmią serca może to wszystko praktykować. Tylko nie może się przemęczać.
Noëlle Gigi Legrand [Usunięty]
Wzrost / waga: /
Wysłany: 26 Wrzesień 2011, 20:01
Odświeżając nieco temat i zastanawiając się po cichu nad kilkoma sprawami wobec forum — raz jeszcze odezwę się w temacie (i myślę, że nikt mnie za to nie ugryzie nawet, jak jest przecież świeżym mięskiem) i odniosę do wypowiedzi swoich poprzedników.
Jako osoba obeznana lekko w PBF, ostatnimi czasy natrafiłam na forum, gdzie panowała intrygująca zasada — ile chcesz umiejętności, tyle musisz zrównoważyć właśnie w wadach, krępujących możliwości postaci w innych aspektach. Tak więc, o ile chcesz doskonale władać orężem — śmiało! Musisz jednak pamiętać, że w zamian oddajesz coś w zamian — skupiony na treningach z mieczem w dłoni, nie miałeś czasu na zajmowanie się domem... stąd sztuka gotowania jest dla Ciebie niemal czarną magią. Musiałoby to wprawdzie opierać się na spartańskim sprawdzaniu KP z czyście obiektywnym spojrzeniem... niemniej, co ważniejsze, wymusiłoby to na graczach nowy system i dostosowywanie KP do wprowadzonych wymogów. Tu się pojawia pytanie... komu by się zachciało? W obecnej sytuacji, gdzie pojawia się zalążek poważnych wydarzeń, nie można z tym nic więcej zrobić... stety bądź niestety.
Postawiłabym osobiście na rozwinięcie wątku fabularnego, który ostatnio wprowadzono. W przypadku, gdyby Mistrzowie Gry mieli czas i chęci, może by zaczęto akcję rozsiewania plotek po światach gry? Choćby tak niewinnie jak rozmowa Bohaterów Niezależnych z postaciami... bo nie wiem jak inni, ale bardziej niż suchy opis wydarzeń w tematach intrygują mnie informacje, poznane właśnie uszami mojej postaci. To daje poczucie, że nowe wieści nie zostały wyssane z palca czy też innego, równie wątpliwego źródła.
Wysłany: 26 Wrzesień 2011, 20:15
Och matko, to teraz Administracja musi też grać za graczy, żeby cokolwiek działo się na forum? Litości, mamy wam w fabule pisać co się dzieje? A czy to takie trudne samemu napisać, że się coś usłyszało, kogoś spotkało? Post ma mieć minimum pięć zdań, a nie dokładnie tyle. Admini i MG też nie mają tyle czasu, by się każdemu wciskać do tematu po to tylko by powiedzieć to co zostało już napisane.
Karciana Szajka: Król Godność: Lord Oleander de Roitelette Wiek: Od dawna jest dorosły, choć wciąż wygląda na 16 lat. Lubi: Siebie, władzę, swoje bestie, wszystko co krwawe i potworne Nie lubi: Mleka, a fe! Wzrost / waga: 160 cm czystego zła! (+ 4 cm dzięki butom) / Lekka niedowaga Aktualny ubiór: Beżowa koszula, brązowy krawat z przyczepioną kościaną broszą, czarne spodnie, wysokie skórzane buty zapinane na klamry i ozdobione z przodu króliczymi czaszkami, długi, czarny płaszcz. Do tego klasyczny, czarny kapelusz z doczepionym niewielkim ptasim szkieletem oraz kartą Króla Pik. Znaki szczególne: Androgyniczna uroda, dwubarwność tęczówki i ledwie widoczne źrenice Bestia: Yūrei – Morita, Eques – Pan Jednorożek, Noaliks – Christo, Avi – Dolly Nagrody: Bursztynowy Kompas, Kamień Duszy, Kłamstwożerca SPECJALNE: Administrator-Zombie, Grafik | Maskotka Forum
Wysłany: 15 Październik 2011, 15:23
Bardzo dziękujemy wszystkim za wypowiedzi. ❤ Z wielu sugestii z pewnością skorzystamy w przyszłości. Już teraz staramy się wprowadzać nowości, które, jak mamy nadzieję, nieco ożywią nasze forum.
Mimo, iż ankieta zakończona, zachęcamy Was do dalszego dzielenia się z administracją pomysłami na rozwój i zmiany na Spectrofobii, nawet tymi maleńkimi. Pamiętajcie, że forum jest dla Was.~ Administracja bardzo docenia Wasze starania, nawet, jeżeli dany pomysł nie zostanie przyjęty. c:
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Forum chronione jest prawami autorskimi! Zakaz kopiowania i rozpowszechniania całości bądź części forum bez zgody jego twórców. Dotyczy także kodów graficznych!